Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας Ραφταναίων

Γιορτή πίτας στους Ραφταναίους
May 6, 2014
Το εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου
May 8, 2014

Εορτασμός του Αγίου Πνεύματος στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας Ραφταναίων

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι Ραφτανίτες τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος ανηφόρησαν προς το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας, σ’ αυτή τη μαγευτική τοποθεσία που βρίσκεται πάνω από το συνοικισμό Καβάκια. Ο δρόμος ήταν μπορώ να πω σε άριστη κατάσταση, βελτιωμένος πάρα πολύ σε σχέση με το παρελθόν, τσιμεντοστρωμένος στα δύσκολα σημεία του και πρόσφατα καθαρισμένος από το δήμο Βόρειων Τζουμέρκων και το αναφέρω για να μην έχει κανέναν ενδοιασμό σχετικά με τη βατότητα όποιος θέλει να επισκεφθεί τη συγκεκριμένη τοποθεσία και το εκκλησάκι.

Τη θεία λειτουργία τέλεσε ο παπα Άγγελος από τους Κτιστάδες, ο οποίος εξυπηρετεί και την ενορία του Κέντρου Ραφταναίων. Το εκκλησάκι ήταν ασφυκτικά γεμάτο και άλλοι τόσοι ήμασταν απ’ έξω αναγκαστικά λόγω χωρητικότητας. Ιερέας και ψαλτάδες μου φάνηκε ότι τα είπαν γρήγορα φέτος γιατί ενώ η λειτουργία είχε τελειώσει έφταναν ακόμα πιστοί που κοίταζαν με περιέργεια τα ρολόγια τους. Δεν πειράζει όμως, το κεράκι μας όλοι το ανάψαμε είτε ακούοντας ψαλμωδία είτε αργότερα όσοι καθυστέρησαν. Οι Καβακιώτες όπως κάθε χρόνο είχαν φροντίσει να μας προσφέρουν το παραδοσιακό λουκουμάκι, τον καφέ μας και το τσίπουρό μας με τους σχετικούς μεζέδες, μιας και το εκκλησάκι αυτό το νοιώθουν σπίτι τους και η φιλοξενία που διέκρινε τους παλιότερους, όπως τη θυμάμαι εδώ και πενήντα χρόνια περίπου, πέρασε και στη νέα γενιά και δε μας αφήνουν ποτέ να φύγουμε χωρίς να μας κεράσουν. Τους ευχαριστούμε πολύ και τους ευχόμαστε να είναι καλά και να μας περιποιούνται κάθε χρόνο.

Είδαμε συγχωριανούς που είχαμε καιρό να τους δούμε, συζητήσαμε περί ανέμων και υδάτων και σχετικά νωρίς πήραμε το δρόμο της επιστροφής ο καθένας για τον προορισμό του. Θα ήταν σίγουρα καλύτερα και ο κόσμος δε θα έφευγε τόσο γρήγορα αν κάποιος επαγγελματίας ήταν εκεί με σουβλάκια, κρύα μπύρα και όλα τα σχετικά και δεν το θεωρώ τόσο δύσκολο να γίνει αφού ο δρόμος πάει μέχρι το προαύλιο της εκκλησίας.
Ας ελπίσουμε ότι του χρόνου θα το έχουν φροντίσει και αυτό οι Καβακιώτες για να μη μένουμε με την πικρία ότι φύγαμε νωρίς και δεν προλάβαμε να χορτάσουμε την υπέροχη θέα που μας προσφέρει η συγκεκριμένη τοποθεσία. Και του χρόνου λοιπόν με περισσότερο κόσμο στην αγία Τριάδα και αναβαθμισμένη την όλη εκδήλωση.

του Στέλιου Γιώτη

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *