Οι Ραφταναίοι

Αχ! Φράξο, Ρούγα, Μυλοκοπιό και συ Ράχη Μεγάλη, Βουνόρια, Μουχούστι, Στήριανη και δόλιο Παλικάρι, Πλάκα, Καβάκια και Χωριό και σκόρπια Λιναρίστρα... Αν τώρα ερημώσατε που φύγανε οι νέοι, δεν πάψατε ποτέ γι’ αυτούς νάστε οι ΡΑΦΤΑΝΑΙΟΙ..

Οι Ραφταναίοι

Οι Ραφταναίοι είναι χωριό των Δυτικών Τζουμέρκων που βρίσκεται στο Νότιο, Νοτιοανατολικό μέρος του Νομού Ιωαννίνων και ακριβώς στα σύνορα με το Νομό Άρτας. Από την πόλη των Ιωαννίνων απέχει σε ευθεία γραμμή 35 περίπου χιλιόμετρα. Χωρισμένοι σε μεγάλους και μικρούς συνοικισμούς απλώνονται στην Ανατολική πλαγιά μιας εκτεταμένης λοφοσειράς, η οποία από χαμηλότερο πάντοτε ύψος αντικρίζει όλη τη Δυτική πλευρά των Τζουμέρκων (Αθαμανικά όρη).

Το μεγαλύτερο μήκος του χωριού από τη γέφυρα της Πλάκας (προς Βορρά) μέχρι τη θέση "Λάκκα του Καντήλ' ", όπου τα σύνορα με την Κοινότητα Αμπελοχωρίου κοντά στη γέφυρα του Γκώκ, είναι σε ευθεία γραμμή 9 περίπου χιλιόμετρα. Το μεγαλύτερο εξ' άλλου πλάτος από τη γέφυρα της Πολιτσάς (σύνορα με το χωριό Φορτώσι) μέχρι το χωριό Κτιστάδες (Αγία Τριάδα) είναι περίπου 5 χιλιόμετρα και πάντα σε ευθεία γραμμή, χωρίς να υπολογίζονται οι πτυχώσεις του εδάφους και οι πολλές εξάρσεις του.

Πολλοί είναι οι Ραφτανίτες και οι Ραφτανίτισσες, που κατοικούν μόνιμα στα Γιάννινα στην Ανατολή Ιωαννίνων, στην Άρτα, την Πάτρα και την Αθήνα. Στις πόλεις αυτές λειτουργούν από καιρό "Αδελφότητες Ραφτανιτών", που αγωνίζονται να συγκρατήσουν τη συνοχή των συμπατριωτών. Έχουν συγκροτήσει χορευτικούς ομίλους των νέων, ποδοσφαιρικές ομάδες, πραγματοποιούν ομαδικές εκδρομές και οργανώνουν ετήσιες συνεστιάσεις των μελών τους.

Ζωηρές συγκινήσεις προσφέρει στους σκορπισμένους Ραφτανίτες και η επιμελημένη και συνεχής έκδοση της μικρής εφημερίδας "Ο Ραφτανίτης", που εκδίδεται από το έτος 1983 με μέριμνα της αδελφότητας Ραφτανιτών Αθήνας "Ο Προφήτης Ηλίας". Η εφημερίδα αυτή στηρίζει το ενδιαφέρον των χωριανών για τον τόπο καταγωγής τους, καταγράφει κοινωνικές εκδηλώσεις, πληροφορεί για τις δραστηριότητες όλων των Αδελφοτήτων, αναφέρεται σε γεγονότα του παρελθόντος, αναγράφει Δημοτικά τραγούδια και παροιμίες και γενικώς συντηρεί σε αξιοπρόσεχτο βαθμό την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων, που γεννήθηκαν ή κατάγονται από τους Ραφταναίους των Τζουμέρκων .
12

Συνοικισμοί


Φράξος, Ρούγα, Μυλοκοπιό, Μεγάλη Ράχη, Βουνόρια, Μουχούστι, Στήριανη, Παλικάρι, Πλάκα, Καβάκια, Χωριό, Λιναρίστρα..
220

κάτοικοι


Τα στοιχεία είναι από την τελευταία απογραφή

Πως θα έρθετε από Θεσσαλονίκη

Θα πάρετε το δρόμο για Ιωάννινα μέσω Εγνατία Οδού θα στρίψετε δεξιά δεξιά κανονικά για την πόλη των Ιωαννίνων, στα 400 μέτρα θα στρίψετε στρίψετε δεξιά στην επαρχιακή οδό Ανατολής Ιωαννίνων, θα στρίψετε σε 1,5 χιλ δεξιά για Κουτσελιό, την επαρχιακή οδό Αρτας Ιωαννίνων. Συνεχίζεται, ευθεία και περνάτε δίπλα από το χωριό Ελληνικό, διασχίζεται το χωριό Λαζαινα, διασταύρωση προς Αμπελοχώρι και μετά Ραφταναίοι.

Πως θα έρθετε από Αθήνα

Θα πάρετε το δρόμο για Αρτα μέσω Pίου Αντίριου και μετά Ιωαννινα θα περάσετε την Εγνατία Οδό από κάτω. και στα 400 μέτρα θα στρίψετε στρίψετε δεξιά στην επαρχιακή οδό Ανατολής Ιωαννίνων, θα στρίψετε σε 1,5 χιλ δεξιά για Κουτσελιό, την επαρχιακή οδό Αρτας Ιωαννίνων. Συνεχίζεται, ευθεία και περνάτε δίπλα από το χωριό Ελληνικό, διασχίζεται το χωριό Λαζαινα, διασταύρωση προς Αμπελοχώρι και μετά Ραφταναίοι.

info@raftanaioi.gr

Θα επικοινωνήσουμε το συντομότερο μαζί σας