Ο αγιασμός των υδάτων στη Πλάκα…

Εκδρομή στην Αριδαία και Άγιο Αθανάσιο
April 29, 2016
Ελπιδοφόρο το νέο ξεκίνημα της ομάδας..,
April 29, 2016

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ

Ευτύχησα και φέτος τη γιορτή των Θεοφανείων να είμαι στο χωριό και να παρακολουθήσω τη θεία λειτουργία στο μοναστήρι Μουχουστίου. Παρά το τσουχτερό κρύο οι πιστοί που το αψήφησαν και παραβρέθηκαν ήταν αρκετοί. Πήραμε και το αγίασμά μας και κατεβήκαμε στο γεφύρι της Πλάκας όπου θα γίνονταν η τελετή του αγιασμού των υδάτων με τη ρίψη του σταυρού στα νερά του ποταμού Άραχθου.
Ο παπά Γιώργης μαζί με τον παπά Πέτρο από το Μονολίθι χοροστάτησαν στην τελετή με την παρουσία του δημάρχου Βόρειων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, του αντιδημάρχου Νίκου Βαϊτση, του προέδρου της τοπικής κοινότητας Ραφταναίων Κώστα Τάτση, δημοτικών συμβούλων του δήμου Βόρειων Τζουμέρκων, του προέδρου και μελών του Δ.Σ. του συλλόγου προστασίας Αράχθου και αρκετών πιστών από τα γύρω χωριά. Βέβαια βουτιές στο ποτάμι για το σταυρό με τέτοιες θερμοκρασίες ούτε κατά διάνοια. Έτσι ο σταυρός δεμένος στο σχοινί έπεσε και με τον ίδιο τρόπο ανασύρθηκε. Παλιότερα θυμάμαι και βουτιές είχαμε και βάρκες κανό ή ράφτινγκ αλλά φέτος λόγω των πολικών θερμοκρασιών όλα ήταν λιτά και απέριττα.

Σύντομες και οι ομιλίες του δημάρχου και του προέδρου του συλλόγου προστασίας Αράχθου για να τελειώσουμε και να μπούμε στο μαγαζί για κανένα καφέ ή τσιπουράκι για να ζεσταθούμε. Αφού βρήκαμε καλό φαγητό και ποτό το τραβήξαμε μέχρι το μεσημέρι ακολουθώντας τη σοφή ρήση «όπου βλέπεις φαί κάτσε και όπου βλέπεις ξύλο φεύγα». Συνδυάσαμε έτσι το τερπνό μετά του ωφελίμου και η τελική εκτίμηση ήταν ότι περάσαμε μια μέρα πολύ ευχάριστη και διαφορετική από τις άλλες.
Δεν έχω λείψει ποτέ και όσο μπορώ θα βρίσκομαι αυτή την ημέρα στο χωριό και προκαλώ και όσους χωριανούς δε συμμετέχουν μέχρι τώρα να το κάνουν του χρόνου και δε θα χάσουν.

Στέλιος Γιώτης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *